- Jesteś tutaj:
- Start /
- Dla rolników
Aktualności
Kto jest on-line?
Odwiedza nas 1697 gości oraz 0 użytkowników.
- Szczegóły
- Kategoria: Dla rolników
Kierownik Biura Powiatowego
Agencjii Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
w Opatowie
zaprasza na szkolenie
Zasady przyznawania płatności bezpośrednich na rok 2017,
które odbędzie się
w dniu 15.03.2017r. o godz. 8:30
w budunku Urzędu Gminy Baćkowice.
- Szczegóły
- Kategoria: Dla rolników
Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach informuje, że zgodnie z art. 25 pkt. 4 ustawy z dnia 26 czerwca 2003 r. o nasiennictwie oraz porozumieniami zawartymi przez Samorząd Województwa Świętokrzyskiego a Centralnym Ośrodkiem Badania Odmian Roślin Uprawnych Stacja Doświadczalną Oceny Odmian w Słupi, pełniącą rolę Stacji Koordynującej PDO dla województwa świętokrzyskiego i Świętokrzyską Izbą Rolniczą oraz po zapoznaniu się z opinią Zespołu Wojewódzkiego PDOiR, Dyrektor COBORU SDOO podjął decyzję o utworzeniu Listy zalecanych do uprawy odmian na obszarze naszego województwa (LZO) na rok 2017 dla odmian pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego, pszenicy jarej, żyta ozimego, jęczmienia jarego, owsa, ziemniaka bardzo wczesnego, ziemniaka wczesnego, ziemniaka średniowczesnego i ziemniaka średniopóźnego i późnego.
Czytaj więcej: Lista odmian zalecanych do uprawy na 2017 rok.
- Szczegóły
- Kategoria: Dla rolników
W poniższych załącznikach znajdują się: pismo na temat zmian w Ustawie o prawie łowieckim oraz wzór zgłoszenia szkody łowieckiej.
Pismo z dnia 18-01-2017 na temat zmian w Ustawie - Prawo łowieckie.
- Szczegóły
- Kategoria: Dla rolników
Nadleśnictwo Ostrowiec Św. pełniące nadzór nad lasami niestanowiącymi własności Skarbu Państwa na terenie powiatu opatowskiego informuje, że w lasach pojawił się szkodnik drzewostanów sosnowych o nazwie kornik ostrozębny. Zasięg jego występowania ma charakter gradacyjny. Obecnie zagrożenie wsytępuje w dziewięciu leśnictwach i wykazuje tendencję wzrostową. Zły stan sanitarny drzewostanów i pozostawiane w lesie wierzchołki i gałęzie po ściętych drzewach są przyczyną rozwoju i rozprzestrzeniania się szkodnika.
Szczegółowych informacji na temat zwalczania kornika ostrozębnego udzielają specjaliści ds. lasów niepaństwowych pełniący dyżury w biurze Nadleśnictwa (Sudół 216, 27-400 Ostrowiec Św.), w każdy poniedziałek w godzinach 7:00 - 15:00 oraz pełniący dyżury w Urzędach Gmin. Informacji na temat zagrożenia udziela również Pan Jacek Sobolak - starszy specjalista ds. ochrony lasu, pod numerem telefonu: 606-725-163.
- Szczegóły
- Kategoria: Dla rolników
Uprzejmie informujemy, że w związku ze zmianą przepisów dotyczących identyfikacji i rejestracji zwierząt, od 18 października 2016 r. rolnicy posiadający zwierzęta gospodarskie muszą stosować się do nowych zasad. Nowe regulacje dotyczą zwłaszcza posiadaczy trzody chlewnej. Mają one na celu zapobieganie rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych wśród zwierząt. Poniżej prezentujemy najważniejsze zmiany, które będą obowiązywać od 18 października br.
Czytaj więcej: Zmiana przepisów dot. identyfikacji i rejestracji zwierząt.
- Szczegóły
- Kategoria: Dla rolników
Kierownik Biura Powiatowego ARiMR w Opatowie informuje, że w dniu 13.10.2016 r. o godz. 1000, w Sali konferencyjnej Urzędu Miasta i Gminy w Opatowie odbędzie się szkolenie dla rolników w zakresie działania: "Rozwój przedsiębiorczości - rozwój usług rolniczych" w ramach poddziałania "Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej".
Termin naboru wniosków od 31 października do 29 listopada 2016 r.
- Szczegóły
- Kategoria: Dla rolników
Zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 padła trzoda chlewna stanowi materiał kategorii 2. Zwierzęta podejrzane o choroby zakaźne powinny być przekazywane do utylizacji w zakładach kat. 2 lub 1. W zakładach tych uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego są przetwarzane zatwierdzoną metodą z zastosowaniem odpowiednich parametrów temperatury, czasu oraz ciśnienia. Materiał kategorii 1 oraz 2 jest przetwarzany w drodze sterylizacji ciśnieniowej (temperatura 133°C, czas 20 minut pod ciśnieniem (bezwzględnym) co najmniej 3 barów. Uzyskana mączka mięsno-kostna i tłuszcz są spalane w zatwierdzonych spalarniach. Taki sposób obróbki gwarantuje unieszkodliwienie ewentualnych czynników zakaźnych i zapobiega przedostawaniu się tych patogenów do środowiska.
Czytaj więcej: Utylizacja padłych sztuk trzody chlewnej - informacja.
Popularne artykuły
- 06Sty Szkoły (74815) 2016-01-06
- 04Sty Wójt Gminy (74593) 2016-01-04
- 06Sty Kontakt (73384) 2016-01-06
- 06Sty Ochrona zdrowia (70792) 2016-01-06
- 06Sty Wirtualny spacer (70434) 2016-01-06